Adam Wladis - En enda röra
PR-konsult, basist och grundare av Instagramkontot En Enda Röra - Adam Wladis berättar om hur Öjebytoasten kom till Göteborg
“Jag tror min kärlek till röror har sin grund i dels en stor kärlek för skaldjur, dels en fascination för hur många restauranger kan krångla till och misslyckas med något i grunden så enkelt som att göra en god röra - använd de få råvaror som behövs och se till att proportionerna är rätt, sen har du ju världens godaste lilla snack!
Det är lite som räkmackor - rätt gjord är det ju genialt enkelt och asgott, men får du en macka gjord med burkade räkor, dålig majo och någon ondsint varelse lägger på inlagd rödlök eller annan garnityr som inte har där att göra så vill man ju bara skada sig själv.
Jag upptäckte Öjebyröran på Operakällarens Bakficka för massa år sen, och blev helt knäckt - varför har ingen informerat mig om denna röra tänkte jag? Otroligt fin och smart smakkombo med kräfta, Västerbottensost, kummin och en skvätt akvavit. Som en hel liten kräftskiva i en enda tugga. Det är lite som en Skagenröra fast med mer explosiv smakbild - jag blev besatt av Öjeby, och experimenterade en del hemma för att hitta rätt balans i röran. Har undrat länge varför ingen restaurang i Göteborg tagit upp Öjeby på sin meny, Operakällarens Bakficka är ju en av landets mest kända ställen liksom?
Nåväl, jag tjatade sen hål i huvudet på Jonas och Tobbe från Göteborgsfamiljen om Öjebyrörans kvaliteter och döm om min oförställda glädje när Skanshof som första restaurang i Göteborg tog in Öjebytoast på menyn - och dessutom med briljant resultat - den är perfekt komponerad. Och när glädjen lugnat sig kände jag att det var dags att ta nästa steg i mitt bisarrt stora intresse för röror - det var dags att starta En enda röra - instagramkontot som är 100% dedikerat recensioner av röror som serveras på restauranger.”