Avslöjande: Så uppfanns Öjeby toast

PR-konsult och partner på Welcom, basist och grundare av Instagramkontot En Enda Röra - Adam Wladis berättar om Öjebyrörans ursprung:

Vänner, flickvän, barn, kollegor – alla har nog undrat: varför så besatt av en skaldjursröra som heter Öjeby? Jag säger: testa en Öjebytoast så fattar du! Denna utomordentligt smaskens röra finns dock bara på två restauranger – Operakällarens Bakficka/Operabaren i Stockholm och Skanshof i Göteborg. Som självutnämnd expert på röror har jag förstås undrat över rörans ursprung. Alla vet ju att Tore Wretman skapade Toast Skagen, men vem fanken skapade rörornas röra, den otroliga Öjeby?

Göteborgsfamiljen.se ska nu som allra första media få ta del av ett gastronomiskt scoop, mitt journalistiska gräv har nämligen gett resultat. Här kommer hela storyn: 

Året är 1999. En ung kökschef på just Operakällarens Bakficka/Operabaren tröttnar på att kallskänken nere i källarregionerna skickar upp Toast Skagen på tok för sent i luckan. Allt kommer ur synk. Kökschefen, som hette Martin Hedqvist, ber att få sno ihop den klassiska toasten uppe i restaurangen istället, men kallskänksfacket säger tvärt nej, här skulle inga sysslor ges bort! 

Okej, tänker Martin, vi behöver i alla fall en egen röra här uppe som vi kan lägga på en toast för att på så vis få ut alla rätter i tid. Han får berätta för nyhetsbrevet med egna ord: – Jag funderade – varför inte packa in en hel kräftskiva i en enda röra! Hackade kräftor, finriven västerbottensost, kummin, några droppar snaps (ska helst vara Operakällarens egen Stenborgare men går bra med OP Andersson också), majonnäs och lite dill. Namnet tog jag från min morfars (konstnären Tage Hedqvist, min anm.) hemby, Öjebyn i Piteå. Serveras med smörstekt toast.  Så föddes Öjebytoast! 

Sedan dess har denna rätt varit ett stående, och hyllat, inslag på menyn på Operakällarens Bakficka/Operabaren. 2022 kom Öjebyröran glädjande nog för första gången till Göteborg och Skanshof– och där får vi hoppas att den stannar för alltid.

Föregående
Föregående

Vernissage Sandra Nyström

Nästa
Nästa

Sveriges näst bästa köttkrog